Ilmojen kylmetessä juhlajuomat
kuumenevat. Se kaikkein perinteisin joulunajan
juomista on varmaankin glögi. Loppuvuosi onkin vahvasti glögikautta. Vasta vuodenvaihteen
jälkeen glögin ylivalta päättyy kuin seinään ja glögi tekee tilaa muille
kuumille juhlajuomille kuten maustetuille kaakaoille ja kahveille.
Glögi on perusajatukseltaan maustettua
lämmitettävää viiniä. Vuosi vuodelta on glögin valmistus Suomessakin
kaupallistunut ja valmiiksi maustettuja glögipohjia on kaupoissa ja Alkossa
tarjolla vuosi vuodelta enemmän. Joka vuosi
glögiä myös koitetaan keksiä jollain lailla uudestaan. Glögiä on maustettu
milloin milläkin; mintulla, lakritsilla,
suklaalla, chilillä, rocky roadilla, sitruksilla, rommilla… vaaleana, tummana, roséna.
Vinkkinä vaan, että jos et ole näitä kaikkia
vielä maistellut, niin jätä ainakin
suklaiset glögit suosiolla ostamatta. Suklaa suklaana, ei viinin joukossa, hyi.
Tarjonnan runsaudesta
huolimatta perusglögi lämpiää useimmiten kaupan tiiliskivestä, jonne nakataan ainoastaan
rusinoita joukkoon. Alkoholillisessa versiossa taitaa onneksi kaupan perusglögin
lantraaminen kirkkaalla viinalla sentään olla vähentynyt ja aikuisten alkoholillinen glögi tarjoillaan
nykyään useimmiten jo puna- tai valkoviinipohjaisena juomana eikä
mehun ja kirkkaan viinan lämpimänä liittona.
Kuumissa juomissa on viime
vuosina ainakin maailmalla ollut selvänä trendinä siirtyminen
punaviinipohjaisista juomasekoituksista kohti muita (kevyempiä) juomasekoituksia.
Esimerkiksi kylmäpuristettu omenamehu on lämmitettynä yhä suositumpi
talvijuoma.
Meillä on viime aikoina talvi-iltoina
testailtu toimivaa reseptiä kuuman siiderin valmistukseen. Maailmalla `hot
cider` -tyyppinen juoma valmistuu monenlaisilla resepteillä, mutta yleisin
taitaa olla omenamehun ja englantilaistyyppisen kuivan siiderin yhdistelmä,
johon lisäpotkua tuo pikku tilkka Calvadosta tai muuta omenaviinaa.
Eli resepti yksinkertaisuudessaan
on seuraavanlainen. Kiehauta kattilassa omenamehua kanelitangon ja sitrusviipaleiden
kanssa. Lisää kiehuvan kuuman mehun joukkoon suunnilleen saman verran kuivaa ja hapokasta siideriä. Kuumenna, älä enää
keitä! Perään voi halutessaan vielä siis
lorauttaa tilkan jotain makua antavaa viinasta; itse en raatsinut calvadosta
ostaa, vaan korvasin sen tilkalla mantelilikööriä. Kokeilin valmistaa juomasekoitusta myös suomalaisesta
kuivasta omenasiideristä, mutta eihän se toiminut ollenkaan yhtä hyvin. Mitään
siideriksi kutsuttua sokerilitkua, saatikka makusiidereitä, on siis turha
haaskata lämpimän siiderin valmistukseen.
PS. On glögillekin muuten
paikkansa muuallakin vuoden juhlakalenterissa. Jos juhannus sattuu olemaan tavalliseen
tapaansa viileähkö, on lämmin glögi enemmän kuin sopiva kirpeässä kesäyössä
nautittavaksi. Jutun juoni on vaan siinä, että se glögi pitää tajuta ostaa
valmiiksi juhannusta odottamaan. Kesäkuussa kun valikoima on ihan olematon.
#hotcider #mulledwine #kuumajuoma #K18