maanantai 22. kesäkuuta 2020

Maailman helpoin raparperimehu – vielä ehtii !!



Helppo raparperimehu keittämättä

Sesonkiruoka-ajattelun ylläpitäminen on nykyään kovilla, kun avomaan satokauden lisäksi on kasvihuonetuotanto ja ulkomaan tuonti.  Aniharva tuote on enää saatavilla tuoreena rajallisen ajan vuodesta.  Lisääntyneen ja aikaistuneen tarjonnan myötä  esimerkiksi nautinto uusista perunoista on ainakin itsellä tuntunut vähenevän vuosi vuodelta.
  
Raparperi, jos mikä, on kuitenkin edelleen selkeästi kausituote. Raparperi saa kunnian olla aloittamassa kesän satokautta ja ehkä juuri siksi se on pitänyt hyvin pintansa alkukesän sesonkiherkkuna, jota hyödynnetään monin eri tavoin.  Vaikka raparperi on saapunut Suomeen alun perin Venäjän kautta Aasiasta, en muista koskaan nähneeni ulkomaista raparperia myynnissä. Ne, kenellä raparperia pihallaan kasvaa, myös mielellään tuntuvat sitä muille jakavan. Raparperin lyhyessä sesonkiajassa harva ehtii hyödyntää itse koko sadon  ja siksi on mukava laittaa raparperia jakoon ystäville ja naapureille.



Raparperimehu tuo mieleen lapsuuden kesäpäivät ja mummolan.  Itse en ole ikinä raparperista mehua keitellyt, en sen puoleen kyllä keittänyt mitään muutakaan mehua. Nyt kuitenkin tuli vastaan niin helppo ja nopea raparperimehun ohje, että oli ihan pakko kokeilla. Ja samperi sentään, miksi vasta nyt!  Tämä oli niin helppoa ja hyvää, että huh sentään! Juuri täydellistä hellepäivän juomaa.



Raikas ja ihanan vaaleanpunainen mehu valmistuu helposti ja nopeasti tällä  Näpertelijän blogista poimitulla ohjeella. Tähän ei tarvita mehumaijaa tai höyrykeitintä tai edes isoa kattilaa;  elintarvikekäyttöön tarkoitettu ämpäri riittää. Vielä ehtii, mutta vähän saa jo pitää kiirettä. Sesonki alkaa olla lopuillaan.

Ohje;

2 litraa raparperin paloja
½ kg sokeria
4 litraa kiehuvaa vettä

Pese ja paloittele ohuet kuorimattomat raparperit. Punainen kuori antaa mukavasti väriä juomaan.  Sekoita raparperipalat sokerin kanssa ja kaada kiehuvan kuuma vesi päälle. Jätä juoma huoneen lämpöön seuraavaan päivään asti, jolloin siivilöi ja pullota juoma. Säilytä kylmässä. Tee samantien tuplana, jos ämpäriin mahtuu.. Itse ajattelin myös pakastaa mehua pari purkillista ja kokeilla tarjota raparperimehua joulun aikaan kanelitangon kanssa lämmitettynä tai siiderillä terästettynä.




Raikkaan hellejuoman raparperimehusta  saa keventämällä sitä kivennäisvedellä. Kesäjuhliin boolin pohjaksi mehu sopii myös erityisen hyvin.

PS. Raparperin pitää poimia kiertämällä lehtiruodit kokonaisina `kynsineen kaikkineen` irti. Älä siis leikkaa ruotia; leikatut tyngät saattavat kutsua tauteja ja tuholaisia raparperipuskan riesaksi.

PS2: Osallistun tällä postauksella Pieni Lintu -blogin makrotex-kuvahaasteeseen, jonka aiheena on niin herkkua.  Käy linkistä kurkistamassa muiden haasteeseen osallistuvien kesän herkkuja.

PS3 Tämä mehu on myös hyvä ja halpa boolipohja kesäjuhlissa.

26 kommenttia:

  1. Ihanat kuvat ja niin hauskan väristä tuo raparperimehu! Tuota pitäisikin joskus kokeilla:) Aurinkoista alkanutta viikkoa♥

    VastaaPoista
  2. Onpas sulla ihana banneri ja raparperimehukin vie kielen mennessään! Kaunista helteistä viikkoa.

    VastaaPoista
  3. Hienoja kuvia hienosta tuotteesta. Kannattaisi kai varsinkin raparperisesongin loppuaikana laittaa ne jo puisevammat varret kaikki mehuksi.

    T. Täysin arkista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minäkin ajattelun, että käväisen vielä nyhtämässä yhteen satsiin varsia....

      Poista
  4. Herkullisen ja raikkaan näköistä. Huikka maistuisi :)

    VastaaPoista
  5. Keittelin jo jokunen viikko sitten valtavan kattilallisen raparperihilloa. Nyt pitäisi tehdä toinen satsi, mutta ei ihan kauheasti houkuta näillä keleillä... Raparperimehu (ilman keittelyä) olisikin nyt parempi vaihtoehto, varsinkin kun se on ihan järkyttävän hyvää! Useasti resepteissä on mainittu yhtenä ainesosana myös sitruuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ..ja sitruunahappo, jota eilen etsin kaupan maustehyllyssä. Taitaakin olla apteekkitavaraa.

      Poista
  6. Lovely photographs - the juice looks very tasty.

    VastaaPoista
  7. Oi, jos mun raparperi tuottaisi kunnon sadon, tekisin tuota mehua. Mulla on niin kitukasvuinen, ettei siitä kerralla saa kuin juuri ja juuri piirakkaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piirakka menee kyllä tärkeysjärjestyksessä ohi, ehdottomasti.

      Poista
  8. Kauniita kuvia sinulla ja ihana etusivun kuva. Meillä on liikaakin raparperia, joten kokeilen ohjettasi.

    VastaaPoista
  9. Varmasti hyvää mehua, mutta en voinut keskittyä tekstiin, kun nuo kuvat ovat niin ihania. :)
    Niistä tulisi upeita tauluja!

    VastaaPoista
  10. Raparperi on kyllä hyvää kesäherkkua. Tuo kirpakka maku sopii niin moneen. Enkä edes halua ajatella, koska kausi on ohi. Nyt saisi kaikki hyvä vaan jatkua jatkumistaan. Hienon herkulliset kuvat sulla 😊😎

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin, piirakkana herkkua mutta sopii vaiks grillattavaksikin kuulemma. En ole vielä tullut kokeilleeksi.

      Poista
  11. Minä en ole suuri raparperifani, mutta minä olen tehnyt joskus hyvää raparperijääteetä. Mehukin on kyllä raikasta. Pitää ehkä käydä nappaamassa pihalta vielä kun raparperia on ja keitellä vähän juomia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparperin parhautta on kyllä toi vahva sesonkiluonteisuus...

      Poista
  12. Onpa ihanan kesäisen näköinen juoma ja varmasti ihanaa 🤗 En ole koskaan maistanut raparperimehua.
    Kiitos kun kävit blogissani ja löysin sitä kautta sinun blogiisi😊👍🏻

    VastaaPoista