Hae tästä blogista

maanantai 11. syyskuuta 2017

Suolaa, suolaa enemmän suolaa

.. eli bling-överit


Vintagentin lyhyessä mutta loistokkaassa elämänkaaressa alkaa hiljalleen muodostua suoranaisia perinteitä. Yksi  sellainen on joka syyskuinen käpykranssi.

Vintagentin ensimmäisenä syksynä kranssikävyt uivat kloriitissa ja jos eivät nyt ihan valkoisiksi muuttuneet, niin vaaleammiksi kuitenkin.  Täällä siitä vuosikertabukeesta enemmän juttua…
 
2015


Viime syksynä mentiin toiseen äärilaitaan eli kranssin kävyt tummentuivat pulahduksella mustaan saunavahaan. Vuosikertakranssi 2016 on puolestaan esitelty tarkemmin täällä.
 
2016


Käpykranssien kanssa on siis kuljettu värien ääripäästä toiseen; vähän niin kuin jing ja jang . Olkoon nyt sitten vuorossa BLING!
 
2017


Kranssiin käytetyt kävyt on tänä vuonna poimittu meren rannalta, siksi ne olivat jo valmiiksi mukavan harmaita. Pohjana toimi vanhan kouluvihon rautalankakierre paperilla ja maalarinteipillä vahvistettuna. 


Halusin tällä kertaa kranssiin kiiltoa ja kimallusta, mutten maalattuna pintana vaan kuorrutteena. Siispä suihkuttelin valmiin kranssin liimalla, minkä  jälkeen `maustoin`  kranssin  suola- ja pippurimyllyä pyörittämällä. Toinen vaihtoehto olisi ollut ripotella sokeria käpyjen päälle. Ajatus jonkun tulkku- tai tilhiparven sokeriövereistä meidän kynnyksellä kuitenkin jännitti, joten sokerin sijaan siis suolakuorrute.  


Muutenkin suola tuntuu toimivan kimalteena paremmin koska myllystä rouhitun merisuolan kidekoko vaihtelee kivasti. Vähän turhan talvinenhan tämä vuosikertatuotos vielä on. Pitänee ehkä laittaa vielä varastoon hetkeksi  odottamaan juhlakautta.  
PS. Tiedätkö muuten mistä otsikon hokema on peräisin? Kyseessä on Sirkus Papukaijan taikurin fakiiri Kronblomin taikasanat. Hokema taisi syntyä 60-luvun alkuvuosina. Myöhemmille televisioviihteen katsojille lause tuli tutuksi Pirkka Pekka Peteliuksen suusta Velipuolikuussa. Jos tiesit, ansaitset  10 pistettä ja papukaijamerkin. Sekin sanonta on muuten lähtöisin Sirkus Papukaija -lastenohjelmasta.


17 kommenttia:

 1. Ihana kranssi ja kiva jokavuotinen perinne. Liimasitko kävyt kuumaliimalla kranssipohjaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuumaliimaa käytin, en ole muulla millään edes yrittänyt..

   Poista
  2. Kiitos tiedosta. Samanlaista voisin joskus kokeillakin.

   Poista
 2. Kaunis kranssi! Muistin, että sanonta kuului taikurille, mutta kenelle, siitä minulla ei ollut mitään muistikuvaa,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En minäkään puolestaan muistanut tuota velipuolikuuta; PPP:n ohjelmat eivät ole koskaan olleet suosikkejani.

   Poista
 3. Ihana kranssi ♥ Itsekin olen suunnitellut käpykranssin tekoa. En ole koskaan aiemmin tehnyt, joten vähän jännittää, miten se onnistuu. Leikkasitko käpyjen kannan pois vai liimasitko ihan kokonaisena kiinni kranssiin? Minkä kokoiset kävyt olisivat parhaita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En leikellyt kantoja pois vaan liimasin ihan kokonaisena. Keskellä liimasin kävyt suoraan pohjasta mutta sivuilla laitoin tirpan liimaa kävyn kylkeen. Pikkiriikkisiä käpyjä on hyvä olla joukossa niin saa täytettyä ahtaitakin koloja tiiviisti.

   Poista
 4. Ihana kranssi ja suola on kuin jää ja kuura kävyn pinnalla. Kaunis.

  VastaaPoista
 5. Hei, ompa mielettömän kaunis kranssi, mitä liimaa käytit ennen suolan sirottelua, olisi ihana kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Liima taisi olla jotain Biltemasta tai Motonetista napattua, mutta ainakin Mastonin 500 ml:n sprayliimaa taidetaan myydä Prismoissa ja kaikissa samoissa paikoissa kuin sprayvärejäkin.

   Poista
 6. Nyt on käpykransseja joka lähtöön eri pinnoitjksilla.Eipä tullut käpyjä nyt kerättyä talteen,että olisi voinut tehdä jouluaskarteluja niistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EIpä muuten olisi täälläkään tullut käpyjä kerättyä, mutta olivat mökillä merenrannassa niin houkuttavasti ja kauniin harmaantuneina reitillä.

   Poista
 7. Kauniita kransseja. Mullakin kävyt odottaa. Pakkohan se on tänäkin vuonna tehdä. Mukavaa sunnuntaita.

  VastaaPoista
 8. Kiitos, samoin! Mukava sunnuntai onkin, kirpeän kuulas ja kuiva keli vaikka vesisadetta uhkaili.

  VastaaPoista
 9. Ihania kransseja ja kiva perinne ❤ En olisi kyllä tiennyt kummankaan sanonnan alkuperää. OLen sivistymätön moukka 😉 Mukavaaa uutta viikkoa ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Heh, sitten taitaa olla meistä moni muukin semmoinen... ;) Meidän perheeseen hankittiin televisio jo aikaisin 60-luvun alussa, joten se taitaa selittää sen, että isoisä ja isä usein hokivat tuota `suolaa, suolaa´ -juttua.

   Poista